Historie og bygningskultur

10 km syd for Aarhus ligger Mariendal Gården, lige op ad Fløjstrup Skov og tæt på Mariendal og Ajstrup strand. Et område flittigt besøgt af mange aarhusianere, der nyder synet af den smukke gård i skovbrynet, når de cykler, kører eller vandrer en tur i det bølgende herregårdslandskab. Rigtigt mange aarhusianere kender Mariendal og gården, men kun få kender gårdens historie fra fæstebondegård til adelig avlsgård under Vilhelmsborg Gods, bygget af baron Gyldenkrone i 1860.

Den strukturelle forandring i landbruget har efterladt mange danske gårde tømt for deres oprindelige mening – og således gik det også for Mariendal Gården. I 1947 købte Aarhus Kommune gården og jordene og har i årenes løb brugt bygningerne til forskellige sociale projekter. Det smukke sted gør noget godt ved mennesker. Der er en særlig ånd over stedet. En ro.

Kommunen flyttede ud af Mariendal for 4 år siden. I mange år har gården således manglet en meningsfuld opgave og funktion. Den var ligesom blevet overflødig, en kulisse over en svunden tid. Dette er nu ved at ændre sig. Det summer igen af liv på gården. Der dyrkes igen fødevarer på markerne, men nu på en ny og bæredygtig måde og i tæt samarbejde med 200 lokale borgere. Hovedhusets beboere har fokus på indre bæredygtighed og FNs bæredygtighedsmål. Små kreative virksomheder flytter ind.

Stedets bygningskultur er under transformation – og det er først lige begyndt. Mariendal Gården er godt på vej til at blive en ny identitetsskabende faktor i lokalområdet. Et levende sted, der repræsenterer nye bæredygtige løsninger og tanker. Et sted, der kan samle borgere i Aarhus syd og danne ramme om fællesskaber og ideer. Den transformation vil vi gerne invitere borgere i lokalområdet – og andre der holder af stedet – til at være med til at diskutere og udvikle. Vi vil  derfor invitere til et særligt arrangement med fokus på at skabe en ny levende bygningskultur på stedet.

Denne del af festivalen er venligst støttet af Samlingskraft.dk.